HTML

folkaholic

Magyarországon mindenkinek mindenről van véleménye, és nem is szégyelli. Mi vagyunk a (már nem) tízmillió szövetségi kapitány országa, sportban, zenében, politikában, a szomszéd Erzsi néni, a celebek és egész Európa megítélésében vezető elemzőkké váltunk. Minden ami, de nem csak folk, tehát bármi. Én szakértek, ti véleményezitek, mert ehhez nagyon értünk. Megmondjuk...

Friss topikok

Címkék

Archívum

Száll a labda lábról lábra - EURO 2012, avagy színház az egész világ

2012.05.29. 12:06 pitybull

Jön a foci EB, és az igazat megvallva várom is, meg nem is. A BL-sorozatból csak a döntőt néztem, mert azért azt illik megnézni, de sajnos az évek során a foci kicsúszott a kedvelt sportok közül. Hogy miért? A színészek miatt, akiket focistáknak hívunk.

Mert a foci, valljuk be művészetté vált, színpadi értelemben. A jó játékos régen sokat futott, jól passzolt, sőt, gólt szerzett, győzelemre vezetve csapatát. Ha lecserélték, nem sértődött meg, a kispadról is buzdított, együtt élt a játékkal. Mindig eszembe jut gyermekkorom otthoni nagy csapata, akik a megyei 1. osztályban kétszer is bajnokok tudtak lenni. Nem hivatásos focisták voltak, ingyen fociztak, maximum a két rekesz sörre számíthattak, amit a győztes meccs után vett meg nekik valamelyik szurkoló vagy barát. Heti két edzés elég volt, na meg egy jó edző, nekik, a fodrásznak, a kőművesnek, a többi melósnak... Merthogy ők dolgoztak a foci mellett, vagyis fordítva: fociztak a meló mellett. És 1000 (bizony ezer) fő fizető néző is megfordult egy-egy bajnokin (4000 fő alatti faluról lenne szó), annyi, amennyinek manapság az NB 1-es kluboknál sok helyen örülnének. Ott voltunk mi, kölykök, de ott szurkolt a plébános, az iskolaigazgató, tanáraink, kijöttek a lányok is, szép volt az élet.

De biza elszállt a múlt, és sajnos a focisták is. Már a megye 2-ben is vannak fizetett játékosok. Feljebb már csak a pénz dominál, sajnos nem érdem szerint. A világklasszisok brutális pénzekért fociznak, és ez már inkább üzlet mint foci. A mai jó játékos sokat fut, ha jól megy a csapatnak. Passzol is, gólt rúg, ha tud. Meg tizenegyest, szabadrúgást "harcolt ki" a csapatnak, ami Angliában még azért jelentheti azt, hogy a srác átverekszi magát három játékoson, de a harmadik már csak a mundér becsülete miatt fel tudja rúgni, vagy leütni, ezért jár a szabadrúgás. De ez a ritkább, manapság műesni is tudni kell, hisztizni, sántítani, kiabálni, nyafogni, nem folytatom, kb így edzhetnek... Ez az, ami baromira taszít a mostani fociban. Inkább nézek NFL-t meg NHL-t. Ott van akarás, tűrés. Ott ha a bíró lefújta, a legritkább esetben reklamálnak. De a hülye focista mit gondol, hogy a bíró meggondolja magát, jaaaa tényleg, akkor vidd tovább öcsi, meggyőztél? Francokat!

A másik amitől retteghet a focit szerető néző, az a bunkerfoci. A BL döntőről sokaknak megvan a véleménye, nekem azért tetszett, mert általában a németek ellen vagyok, a Bayern meg nagyon is elbízta magát, az angolok meg nyertek ennyi. De a görög EB-győzelem az sem volt nagyon tetszetős foci. Ha a fele az EB meccseknek nem ilyen lesz, már örülhetünk, de valószínűleg számíthatunk az olasz, az ír (nekik is szorítok), a görög, lengyel-ukrán rendezőpáros válogatottjára. Bekkelni, bekkelni, bekkelni. Remélem azért jól fogunk szórakozni már a csoportmeccseken is.

Tehát nálam hajrá lengyelek, hajrá írek, hajrá angolok. A többi az levesbe való (aztán mindig ők nyernek) És adja az Úr, hogy a németek ne legyenek benne az első négyben (de ők meg jól fociznak, basszus)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://folkaholic.blog.hu/api/trackback/id/tr84552686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása